De la nord la sud in tara ,,norului lung si alb'', Noua Zeelanda
Cand zici ca le-ai vazut pe toate si ajungi in Noua Zeelanda, iti dai seama ca nu le-ai vazut pe toate cele bune si adesea unice in lume. Este tara cu o natura uluitoare, de la muntii magnifici si fiordurile in care se oglindesc si carora le multumesc prin mii de cascade jucause si spumoase, la dealurile molcome de un verde paradisiac, pasunile bine ingrijite, de-ti vine sa zici ca te afli in sufrageria naturii si vrei sa multumesti pentru ospitalitate ridicand ochii spre cerul plin de nori lungi si albi. Exact asa am facut si eu, am privit cerul si am multumit, dar am slobozit si gandul cu multumiri catre Eturia, consultantul Cristina Moisei si Tour Leader-ul Denisa Kelly, pentru ca au organizat totul pentru ca noi sa putem sa ne extaziem.
Noua Zeelanda este tara oamenilor creativi, muncitori dar si relaxati, pasionati de bungee jumping, de rugby si de dansul Haka, tara care poate fi numita ultima frontiera pentru oameni, maorii ajungand aici in urma cu aproximativ 700 de ani. Este tara unde oile si vacile sunt mai numeroase decat locuitorii, cate 7 din fiecare pe cap de locuitor. Este tara care a gazduit cele mai mari pasari, Moa - pasarea gigant, este tara lui Kiwi - pasari si fructe, este tara viermilor luminosi.
Dar poate ca trebuia sa incep cu asta: cu tara Hobbitilor. Munti, fiorduri, pasari, oi si vaci, fructe le intalnesti peste tot, fiecare cu specificul lor, dar Hobbiton Village numai in Noua Zeelanda vei gasi. Si de mergi in vizita la casutele lor, vei intra intr-un basm frumos din care cu greu vei mai iesi, sau il vei lua si-l vei purta cu tine. Fantastic! Putem sa numim Noua Zeelanda ,, noul Hollywood'', este tara unde s-au facut filmarile pentru Stapanul Inelelor, The Hobbit, Jurasic Park, King Kong, etc.
Am facut cunostinta cu toate aceste minunatii, de la nord la sud, prin Auckland, Waitomo, Hobitton, Queenstown, Wakatipu, Mirror Lakes, Milford Sound.
Coordonatele geografice care o aseaza pe glob fac din Noua Zeelanda locul de unde Lumea spune ,,buna dimineata''. Si dupa patru zile (foarte putin timp) prin Noua Zeelanda de la nord (Auckland) la sud (Qweenstown), spunem buna dimineata in aeroportul din Q. si pornim spre Sydney - Australia.
Australia, tara viselor si a legendelor cu aborigeni, tara contrastelor uluitoare si a frumusetii spectaculoase, de la recifele ce formeaza cea mai mare bariera de corali a planetei si de la padurile tropicale la orase cosmopolite vibrante, cu plaje vaste si stralucitoare.
La recomandarea Tour Leader-ului Denisa Kelly, in ziua in care am sosit am facut cunostinta cu uluitoarele cladiri din Sydney, la ora apusului, din restaurantul rotitor de la etajul 47, O Bar and Dining.
Aventura prin Australia a continuat in fiecare zi prin locuri uluitoare si cu experiente unice. Am inceput cu cele mai renumite atractii din Parcul National Blue Mountains: formatiunile stancoase Three Sisters, Scenic Railway cu cea mai abrupta coborare printr-un tunel in stanca intr-o padure tropicala. Ne-am linistit adrenalina din parc si ne-am bucurat si incantat simturile intr-o croaziera la apus de soare cu plecare din Darling Harbour, admirand la nesfarsit Opera si Harbour Bridge. Nu pleci din Sydney fara sa vizitezi Opera, una dintre cele mai marete realizari arhitecturale ale lumii, fara sa iei la pas Coasta Clifftop, Gradina Botanica, Bondi Beach, bulevardele elegante si pub-urile animate.
Dupa cateva zile petrecute in Sidney, am pornit spre Cairns, unde ne-a asteptat Razvan Pascu, sa zburam si sa ne scufundam la Marea Bariera de Corali, una dintre cele mai mari structuri vii de pe planeta, vizibila din spatiul cosmic. Pentru mine, experientele traite la Marea Bariera de Corali sunt unice, din avion si de sub apa, totul este magnific. Poti face cunostinta cu varietatea uimitoare de vietati marine - corali, pesti tropicali, delfini, rechini, testoase, scoici - prin diving si snorkeling, care sunt spectaculoase, sau admirandu-le de la statiile de observare subacvatice si din minisubmarinele din sticla.
De sub ocean ne-am intors deasupra padurii tropicale, in Qweensland - Kuranda Natural Park, cu cableway din Rainforestation. WOW! Desigur, ametiti de atata grandoare si diversitate, ne-am intors in Wild Life Park sa ne bucuram si sa empatizam cu ursuletii Koala. Cate am facut, cate am vazut, am visat cu ochii deschisi!
Mai aveam un vis, sa vedem pinguinii. Deci, luam avionul din Qweensland spre Melbourne.
Ziua sau noaptea, din orice punct cardinal, orasul este fascinant. Capitala a statului Victoria, Melbourne este situat pe Raul Yarra si este faimos datorita artei arhitecturale si stradale. Orasul este o galerie de arta in aer liber, fiind denumit capitala culturala a Australiei. Aici gasesti arhitectura eclectica, galerii urbane de arta contemporana, gastronomie rafinata, este sanctuarul sportului australian, dar si oaza de liniste in mijlocul orasului - Royal Botanic Gardens - este cea mai mare experienta de viata.
Dar nu ne limitam la urbe, ci plecam sa exploram imprejurimile, spre Phillip Island unde la apus de soare am asteptat in liniste si cu emotie parada pinguinilor. Cel putin odata in viata se intampla ca emotiile sa sparga linistea! Asa s-a intamplat cand zeci, apoi sute, apoi mii de pinguini pitici si dragalasi ieseau din ocean si se indreptau in mod ordonat spre casutele lor terestre.
Ne-am luat ,,la revedere” de la Australia, cum altfel decat admirand Great Ocean Road and Twelve Apostles. Magnific totul!
Multumim Eturia, multumim Cristina Moisei, multumim Denisa Kelly, multumim Razvan Pascu. Tinem legatura!